Zenekarunk

Miért ISLAND a zenekarunk neve?

 

ISLAND angolul azt jelenti: SZIGET. Triónk a nevét onnan kapta, hogy a zenekar két alapító tagja, Vivi és Ani, az írekhez hasonlóan szintén „szigetlakók”: Csepel-sziget szülöttei. Zsanna pedig tiszteletbeli csepeliként hetente, a próbák alkalmával „szigeteskedik” velünk. Írország zöld szigete és zenei világa, így kapcsolódik össze a mi kis triónk nevével, próba helyszínével, és a hangszereink által megszólaltatott muzsikával.

 

Kik az Island zenekar tagjai? Mi a közös bennük?

 

Munkáink mellett, hobbi szinten, mindhármunk életében mindig is jelen volt a zene. Sokféle stílusban: egyházi és világi, komoly- és könnyűzene, kórus- és szólóének, magyar, és más népek népdalainak éneklése is megtalálható múltunkban, jelenünkben. Mindemellett a színpadi jelenlét sem áll távol egyikünktől sem, hiszen amatőr színészként vagy rendezvényeken különböző aktív szerepkörökben többször alkalmunk nyílik külön-külön is részt venni.
A hangszereinken való játékot zeneiskolában és magunktól is tanultuk, ki-ki hogyan, de végül a kelta zenében összetalálkoztunk és a közös zenélésben a legnagyobb összhangra törekszünk. Olyankor nem három különböző személyként, hanem egyként tekintünk magunkra és azon vagyunk, hogy a legjobban, legeredetibben hangozzon fel dal vagy táncritmus.

 

Milyen hangszereken, milyen fajta zenét játszik az Island zenekar?

 

A különféle kelta eredetű dallamokat fuvola, hegedű, gitár, bodhran (egyfenekű ír kézidob) kísérettel szólaltatjuk meg. A zenei hangzás fokozásaként, néhány számnál kiegészítő ritmushangszert is használunk: shakert, csörgőkarikát, cabasat.
Közismert és kevésbé ismert ír/skót dalokat, kocsmadalokat és hangszeres táncdallamokat reeleket, jigeket, polkákat és hornpipe-okat játszunk. A zenén keresztül elkísérjük a hallgatóságot Írországba, megidézzük a misztikus kelta világot, de az ír kocsmák hangulatát is. Lélekben ropjuk a táncot ír táncházban, vagy éppen megpihenünk a lírai dallamokkal. Műsoraink összeállításánál törekszünk a változatosságra, hiszen szeretnénk megismertetni a közönséggel az ír és skót muzsika sokszínűségét.

 

Mitől egyedi az Island zenekar?

 

Különlegességünk egyrészt abban rejlik, hogy magyarországi női trióként játszunk ír/skót népzenét. Másrészt törekszünk arra, hogy a kelta zene teljes palettáját megszólaltassuk. Így játszunk temperamentumos tánczenét és vidám kocsmadalokat (igen, női zenekarként is! ???? ), de gyönyörű lírai kelta dallamokat is gyakran megszólaltatunk.
Az immár közel száz darabból álló repertoárunk folyamatosan bővül, mert az ír/skót népzene világa nagyon gazdag, így folyamatosan inspirálva vagyunk, hogy újabb és újabb dallamokat és dalokat dolgozzunk fel, tanuljunk meg. Külön érdekesség az ír/skót népzenében, hogy a zeneszámokat csoportosan szokták előadni. Összefűznek 2-3-4 dallamot, ugyanabból a táncritmusból és egymás után folyamatosan adják elő. Ezt „Medley”-nek hívják. Mi is zömmel medley-ket játszunk, amiket úgy állítunk össze, hogy minél változatosabb legyen és öröm legyen hallgatni, esetleg táncolni rá.